Johannes Hzn Meeter stapt na kampioenschap van It Doarp Huzum

Schipper Johannes Hzn Meeter (Huzum) stopt na dit seizoen als skûtsjeschipper. “Ik ha sechtsjin jier skipper west, it is foar no goed sa.”

De 53-jarige schipper voer acht jaar lang op It Doarp Huzum. Daarvoor zeilde hij drie jaar op Langweer en vijf jaar op Lemmer. In 2017 nam Johannes Hzn Meeter het helmhout over van zijn broer Lodewijk. Die was schipper van 2012 tot en met 2016. De hoogste notering die Johannes Hzn Meeter behaalde tijdens het kampioenschap was in 2019. Toen behaalden de Huzumers met het witte skûtsje de vijfde plek. Hij zeilde al die tijd met een vaste bemanning, onder wie adviseur Baint Kramer.

Johannes Hzn Meeter verdient de kost als binnenvaartschipper en zegt zijn werk steeds moeilijker te kunnen combineren met het skûtsjesilen. Aan het skûtsje zullen bovendien de nodige aanpassingen gedaan moeten worden, wil het mee kunnen strijden om de prijzen, zegt Meeter. “Lit de jongerein dat no mar oppakke”, vindt hij. De schipper hoopt nog een paar keer te knallen dit seizoen. “Wy sille folle bak der foar gean!” Hoe zijn leven er uit zal zien na dit seizoen? “Wa wit, miskien krij ik wol spyt, mar foar no fiel ik dat ik stopje moat. Fansels wol ik my wol ynsetten bliuwe foar de feriening.”

Het bestuur van stichting Vriendenclub Huzumer Skûtsje is de schipper dankbaar voor zijn inzet en leiderschap. De stichting is op zoek naar een opvolger. De statuten bepalen dat het een nazaat moet zijn van pake Lodewijk Meeter (1915-2006).

Volgend jaar bestaat het skûtsje van Huzum 100 jaar en de voorbereidingen voor een feestelijk programma zijn in volle gang.

Jarig Joure wint laatste krachtmeting voor het SKS-kampioenschap

De laatste krachtmeting voor het SKS-Kampioenschap is zaterdag 13 juli gewonnen door Joure. Op de Snitser Mar kwam schipper Rinus de Jong twee keer als eerste over de finish. Zo werd het dubbel feest voor Joure dat zaterdag het 100-jarig bestaan van het skûtsje vierde.

De eerste wedstrijd startte ’s morgens om tien uur. De wind was kracht twee tot drie en waaide uit westelijke richting. Joure, Sneek en Leeuwarden kwamen als beste uit de start.

De wedstrijdcommissie had er een gatebaan in gelegd. Joure koos de meeste slagen over het midden van de Snitser Mar. Schipper Jappie Dzn Visser van Sneek en Willem Uzn Zwaga van Leeuwarden zaten Joure op de hielen, maar Rinus de Jong wist alle aanvallen af te slaan. Grou had pech. Schipper Douwe Azn Visser eindigde als laatste, nadat er een man van boord was gevallen en ook de fokkeloet in het water terecht was gekomen.

Omstreeks half twaalf uur werd er vanaf startkotter Zevenwolden het startsein voor de tweede race gegeven. Ook die wedstrijd was Joure als beste weg. Dit keer was het Lemster schipper Albert Jzn Visser die de strijd met Joure aanging.

De wind was ondertussen flink aangehaald en er trokken buien over het meer. Joure en Lemmer hadden weinig hinder van de weersomstandigheden. Beide liepen steeds verder uit op de rest van het veld. Ook deze wedstrijd ging de 100-jarige Oeral Thús als eerste over de finish. Tweede werd Lemmer en net als in de eerste race, werd Leeuwarden derde.

Tijdens de rûtebesprekking in It Foarûnder op het Starteiland werd ’s morgens stilgestaan bij het overlijden van oud-schipper Pieter Brouwer. De winnaar van het Sulveren Skûtsje in 2006, 2008 en 2010 overleed woensdag 10 juli op 64-jarige leeftijd. “De SKS is tankber foar alles wat Pieter foar it skûtsjesilen betsjutten hat. Wy sille in moai minske en weardich SKS-kampioen misse”, sprak SKS-voorzitter René Nagelhout tot schippers en bemanningen waarna een minuut stilte volgde.

De schippers gaven gehoor aan de oproep om tijdens het tienminutenschot te ‘nokken’ ter nagedachtenis aan de oud-schipper. De skûtsjes gingen in rouwstand door de nok, dat is de hoek tussen het uiteinde van de gaffel en het zeil, te laten zakken.

Uitslag wedstrijd 1

  1. Joure; 2. Sneek; 3. Leeuwarden; 4. Akkrum; 5. Woudsend; 6. Earnewâld; 7. Stavoren; 8. Lemmer; 9. D’ Halve Maen; 10. Drachten; 11. Grou

Uitslag wedstrijd 2

  1. Joure; 2. Lemmer; 3. Leeuwarden; 4. Drachten; 5. Grou; 6. Stavoren; 7. Woudsend; 8. Earnewâld; 9. Sneek; 10. Akkrum; 11. D’ Halve Maen

Heerenveen, Langweer en Huizum hadden zich voor de wedstrijd afgemeld. Grou kreeg 3 strafpunten, omdat de buitenboordmotor aan het schip hing.

Daguitslag Foarwedstriid

  1. Joure (1,8); 2. Leeuwarden (6); 3. Lemmer (10); 4. Sneek (11); 5. Woudsend (12); 6. Stavoren (13); 7. Drachten (14); 8. Earnewâld (14); 9. Akkrum (14); 10. Grou (16); 11. D’ Halve Maen (20)

Na afloop van de jubileumwedstrijd zetten de skûtsjes koers richting Joure voor een feestelijke intocht.

Foto’s Martin de Jong

Foarwedstriid met hoofdrol voor jarig Jouster skûtsje

Op de Snitser Mar wordt zaterdag 13 juli de SKS-Foarwedstriid gehouden. De wedstrijd staat deze dag in het teken van het 100-jarige Jouster skûtsje.

De schippers en bemanningen verzamelen zich ’s morgens eerst op het Starteiland voor de rûtebesprekking. Om 10.00 uur wordt het startsein gegeven voor de eerste start. Aansluitend aan de eerste race wordt een tweede wedstrijd gezeild.

Als de wedstrijden zijn afgelopen, varen de skûtsjes naar de haven van Joure voor een feestelijke Sail In (omstreeks 14.30 uur). Later op de dag (vanaf 17.00) is er in het Heremapark ter ere van het 100-jarige Jouster skûtsje Oeral Thús het Kadefestival met allerlei activiteiten en live-muziek van onder meer Piter Wilkens.

Het Jouster skûtsje is gebouwd door scheepsbouwer Van der Werff en rolde in 1924 van de helling in Bûtenstfallaat. Joure was in 1973 het veertiende en laatste schip dat zich aansloot bij de SKS.

Het schip is sinds 1987 eigendom van de Stichting Skûtsje Haskerlân. In 2015 werd schipper Dirk Jan Reijenga SKS-kampioen met de Oeral Thús. Sinds 2018 staat beroepsschipper Rinus de Jong aan het helmhout.

Voor meer info: www.jousterskutsje.nl/festival/

Oud-skûtsjeschipper Pieter Brouwer overleden

Oud-skûtsjeschipper Pieter Brouwer is woensdagmorgen 10 juli overleden. Hij was al een tijdje ernstig ziek.

Pieter Brouwer werd geboren op 27 juli 1959 op het skûtsje Ebenhaezer dat afgemeerd lag op de Grutte Wielen bij Ryptsjerk. “Jonge, gean noait farren. It is in hurd bestean”, had zijn vader hem altijd ingeprent.

Pieter luisterde aanvankelijk naar het welgemeende advies. Hij werd eerst jachtschilder, toen havenmeester in Warten en daarna ging hij bij zijn schoonvader in de botenverhuur. Tot zijn broer Tjitte hem vroeg op het binnenvaartschip ‘Jolling’ te gaan varen. “It bloed krûpt dochs wêr’t it net gean kin. Ik bin no ienkear in skipper”, zei hij. Samen met zijn vrouw Aukje zou hij ruim 30 jaar met vracht door Europa varen. Een aantal jaren geleden verkochten ze het schip en gingen ze aan de wal wonen.

Van kinds af aan voer Pieter mee in de SKS-skûtsjevloot. Hij werd in 1997 schipper op Earnewâld en stapte in 2004 over naar Heerenveen. Hij werd drie keer kampioen (in 2006, 2008 en 2010) met de Gerben van Manen. Hij was er trots op om onderdeel van de skûtsjehistorie te zijn. “Sile is rykdom. It is sa fantastysk dat wy dit belibje mochten”, zei hij in 2013 nadat hij dat jaar was gestopt als skûtsjeschipper. Hij had nog wel een tijdje willen doorgaan, maar het werk liet dat niet toe.

Zijn afscheid werd door de vloot op bijzondere wijze gemarkeerd. Tijdens de Roekepollerace, de laatste zeilwedstrijd van het seizoen, staken schippers en bemanningen ter ere van Pieter vuurwerk af. En bescheiden als altijd zei hij daarover: “Sy mochten my dochs wol graach of sa.”

Hoewel de beslissing om te stoppen hem wel wat deed, verzoende Pieter Brouwer zich ermee dat hij niet meer meestreed om het kampioenschap. Hij bleef wel nauw betrokken bij het skûtsjesilen. De SKS kon altijd een beroep op hem doen en een aantal jaar schipperde hij op de persboot. Omrop Fryslân kon altijd een beroep op hem doen voor het analyseren van de wedstrijden.

Toen zijn zoons Sytze en Harmen schippers werden bij de SKS, ging hij hen assisteren. Vorig jaar stapte hij tijdens het kampioenschap bij zoon Sytze aan boord van de Gerben van Manen. En als Harmen hem nodig had, dan stapte hij bij hem op het skûtsje van Langweer.

Vlak voor het kampioenschap 2023 werd bekend dat Pieter Brouwer ziek was. Hij kreeg de diagnose darmkanker en onderging een operatie en chemokuren. Hij bleef, zoals altijd, positief. “Ik doch myn bêst om hjir noch in skoftke te bliuwen”, zei hij tegen Omrop-verslaggeefster Geartsje de Vries.

Tijdens de openingswedstrijd op Grou, kreeg de plotseling opkomende harde wind vat op Heerenveen en blies het skûtsje om. Pieter Brouwer slaagde erin om op de zijkant van het gekapseisde schip te klauteren. Rustig wachtte hij op zijn redders. Hij lachte naar de fotografen en stelde bezorgde omstanders gerust. “Neat oan de hân, ik bin allinnich mar wiet. En in hiel lyts bytsje skrokken.”

Een tijdje terug vertelden de artsen dat ze niets meer voor de oud-schipper konden doen. Het skûtsjesilen was voor Pieter Brouwer en zijn familie een houvast. Het gaf energie en wille. Hij zag er naar uit om het komende kampioenschap met Aukje, dochter Trynke, zijn zoons, de aanhang en kleinkinderen bij te wonen.

We zijn als SKS-familie aangedaan en verdrietig en zullen een aimabel mens en waardig SKS-kampioen ongelooflijk missen. Zijn naasten wensen we sterkte en kracht.

 

Foto’s: Martin de Jong