Earnewâld

6 augustus 2024 om 14:00

Lange Sleatten

Lange Sleatten, Sânemar, Folkertssleat

Daguitslag

#PlaatsSchipperPt.Pt.Extra pt.Extra
1LeeuwardenWillem Uzn Zwaga0.90
2GrouDouwe Azn Visser20
3HuizumJohannes Hzn Meeter30
4Logo LangweerLangweerHarmen Pzn Brouwer40
5AkkrumPieter Ezn. Meeter50
6SneekJappie Dzn Visser60
7JoureRinus de Jong70
#PlaatsSchipperPt.Pt.Extra pt.Extra
8LemmerAlbert Jzn Visser80
9EarnewâldSieberen van Terwisga90
10StavorenAuke de Groot100
11HeerenveenSytze Pzn Brouwer110
12WoudsendKlaas van der Meulen120
13DrachtenJeroen Pietersma130
14DrachtenLodewijk Jzn Meeter140

Wedstrijdverslag

Leeuwarden onbedreigd naar winst bij Earnewâld

Nationaal Park De Alde Feanen bij Earnewâld was het strijdtoneel van de skûtsjes tijdens de derde wedstrijd van het SKS-kampioenschap. Het werd een prachtige middag waarop de veertien schippers hun ware stuursmanskunsten toonden op het ondiepe en smalle wedstrijdwater. Vanaf startnummer één kwam Willem Uzn Zwaga (Leeuwarden) als onbetwiste winnaar uit de bus. “Zenuwslopend”, liet hij weten. “Je hoeft maar een foutje te maken. Maar toen we eenmaal de ruimte hadden, waren we weg.”

De wedstrijdcommissie van Earnewâld had te maken met een zuidelijke wind en dat betekende dat een walstart vanuit de Langesleat niet mogelijk was. En dus werden de skûtsjes op startvolgorde in een lange sleep naar de Sânemar gebracht. Toen alle skûtsjes daar eenmaal lagen, klonk het startschot en het ratelen van de lieren. De zeilen moesten zo snel mogelijk omhoog om snelheid te krijgen. De voorste skûtsjes konden zonder een kruisrak te zeilen richting de Folkertssleat. De achtersten gingen de wedstrijd laverend van start op zoek naar de beste positie om dat smalle water in te komen.

Leeuwarden kreeg bij het ingaan van de Folkertssleat nog even te maken met een opstomend Langwarder skûtsje. Harmen Pzn Brouwer (Langweer) had vanaf plek vier Huizum en Joure ingehaald en zocht aansluiting bij de koploper. Vlak achter elkaar zeilden de skûtsjes gestaag op weg naar de eerste boeironding. Daar werd duidelijk wie het beste vanuit de start waren gekomen. Leeuwarden rondde als eerste vóór Langweer dat gevolgd werd door Joure. Ook de Grousters kenden een goede start en waren van plek zes naar vier gezeild. Achterin wist Heerenveen de skûtsjes van Woudsend en d’Halve Maen achter zich te laten.

Een bootje van de wedstrijdleiding voer voor de skûtsjevloot en gaf de route aan. Tijdens de eerste ronde kwamen de skûtsjes nog niet door de Ulekrite en het Sydsdjip. Leeuwarden zeilde al wel fier op kop en via de Sânemar kwam het skûtsje weer in de Langesleat. Na het ronden van de boei volgde een smal kruisrak, waarbij ook rekening moest worden gehouden met de achtervolgende skûtsjes. Dat zorgde af en toe voor penibele situaties waarbij schippers en hun bemanning volop geconcentreerd moesten blijven.

Op de Sânemar leek iets meer wind te staan, die af en toe flink draaide. Zo konden de laatste skûtsjes de Langesleat halfwinds bezeilen. Sieberen van Terwisga (Earnewâld) zeilde na de afgelasting van vorig jaar, zijn eerste wedstrijd voor thuispubliek. Gestart vanaf de zevende plek kon hij niet uit de middenmoot naar voren komen. Akkrum en Lemmer zeilden hem voorbij. Tijdens de tweede ronde zat het publiek bij Hotel Princenhof eersterang, want de skûtsjes kwamen prachtig mooi vanuit de Ulekrite voorbij zeilen. Nog altijd het Ljouwerter skûtsje aan kop. Langweer was inmiddels ingehaald door Joure en Grou, en ook Huizum vond aansluiting bij de achtervolgers van de leider in de wedstrijd.

De Langesleat werd na het Sydsdjip gemeden en de skûtsjes draaiden gelijk om de blauwe, vervangende boei de Sânemar op. Het wedstrijdveld kwam steeds verder uit elkaar te liggen. Johannes Hzn Meeter (Huizum) maakte zijn mindere start weer helemaal goed dankzij een prima kruisrak waardoor hij de tweede plek veroverde. Maar hoe de posities op het water precies waren, zou pas blijken bij het finishen op nummer. Aan het begin van de Folkertssleat kwam vervolgens ook een vervangende boei te liggen en zo gingen de skûtsjes via de Ulekrite en het Sydsdjip richting de Langesleat.

Het bleef zoeken naar de vlaagjes, want naarmate de wedstrijd vorderde leek de wind af te nemen. Leeuwarden lag ver vooruit en had alle tijd om na de laatste boeironding helemaal naar het eerste startnummer te laveren. Grou hoefde minder ver dan Huizum en kreeg bij nummer zes het finishschot te horen, terwijl de Huzumers naar nummer drie moesten. Hierdoor waren er op de finish toch nog enkele positiewisselingen. Langweer pakte een mooie vierde plek vóór Akkrum en Sneek. Achteraan was Heerenveen opgeklommen naar plek elf. D’Halve Maen finishte als laatste.

Morgen zeilen de skûtsjes op het ruime water van de Snitser Mar bij Terherne. De wedstrijd begint in verband met de Hardzeildag van de Sneekweek later. De start is om 15.15 uur.

Foto’s: Martin de Jong

‘Grutsk’ op onze sponsors

Co-sponsors

Hoofdsponsors