Lemmer I

14 augustus 2024 om 14:00

Vanaf de pier bij het strand

Lemster baai

Daguitslag

#PlaatsSchipperPt.Pt.Extra pt.Extra
1GrouDouwe Azn Visser0.90
2HeerenveenSytze Pzn Brouwer20
3JoureRinus de Jong30
4LemmerAlbert Jzn Visser40
5DrachtenLodewijk Jzn Meeter50
6LeeuwardenWillem Uzn Zwaga60
7SneekJappie Dzn Visser70
#PlaatsSchipperPt.Pt.Extra pt.Extra
8AkkrumPieter Ezn. Meeter80
9Logo LangweerLangweerHarmen Pzn Brouwer90
10EarnewâldSieberen van Terwisga100
11StavorenAuke de Groot110
12WoudsendKlaas van der Meulen120
13HuizumJohannes Hzn Meeter130
14DrachtenJeroen Pietersma140

Wedstrijdverslag

Grou oppermachtig in Lemster baai

Het Grouster skûtsje heeft tijdens de eerste wedstrijd in de Lemster baai haar koppositie in het klassement verstevigd. Na een afgebroken start vanwege een onweersbui kon rond de klok van vier uur de wedstrijd beginnen. Douwe Azn Visser (Grou) nam direct vanuit de start de leiding en gaf deze niet meer uit handen. “Hier waren we wel aan toe”, liet een dik tevreden schipper na afloop weten. “We hebben heerlijk gezeild, geen fouten gemaakt en het schip liep fantastisch. Dit is wel een hele fijne overwinning.”

Tijdens de rûtebesprekking in de British Pub in Lemmer liet wedstrijdleider Bouke Kuipers weten dat hij vanwege de onstabiele weersomstandigheden pas vlak voor de start zou bepalen welke wedstrijdbaan erin zou komen. Het werd uiteindelijk baan B, een zandloperroute. Vanwege een naderende onweersbui werd de start afgebroken en verscheen de gele vlag op startkotter De Zevenwolden. Iedereen werd verzocht een veilige plek op te zoeken. Een verstandige beslissing van de wedstrijdcommissie, want de onweersbui ging inderdaad over de Lemster baai.

Tegen vier uur konden de veertien skûtsjes daadwerkelijk van start. De diehard skûtsjefans waren gebleven om deze negende wedstrijd van het SKS-kampioenschap 2024 te aanschouwen. Zij zagen dat Huizum ruim voor de start al over de lijn was en een extra ronde om de startkotter maakte. Nadat het startschot had geklonken, werden de nummers 2, 6 en 14 getoond. Drachten, Heerenveen en Woudsend hadden een individuele valse start. Heerenveen vond de ruimte om direct terug te gaan over de startlijn en zich daarna vrij snel bij de rest van de vloot aan te sluiten.

Akkrum, Leeuwarden, Grou, Langweer, Lemmer, Sneek en Joure gingen allemaal over bakboord van start. D’Halve Maen, Earnewâld en Heerenveen kozen voor de andere kant van de baai en lagen over stuurboord. Akkrum ging als een van de eerste overstag en kruiste achter Leeuwarden. Het Grouster skûtsje maakte de bakboordslag helemaal af en kon in één keer de bovenste boei met gele pet bezeilen. De Sneker Pan volgde op plek twee, gevolgd door Lemmer en Joure. Achterin lagen de skûtsjes die vals gestart waren; Heerenveen op plaats elf en Drachten en Woudsend respectievelijk op plek dertien en veertien.

In het eerste voordewindse rak volgde een loefduel tussen Sneek, Lemmer en Joure, waarbij Sneek de binnenste positie probeerde te beschermen. D’Halve Maen was in dit geval de ‘lachende vierde’ en wist het drietal voorbij te komen. Achter Grou rondde Lodewijk Jzn Meeter als tweede de benedenwindse boei. Heerenveen kreeg de wind flink van achteren en schoof steeds meer naar voren. Met een ruime boeironding lag het bij de onderton inmiddels zesde. Langweer volgde op de zevende plek vóór Leeuwarden.

Albert Jzn Visser ging met zijn Lemster skûtsje na de boei gelijk overstag en begon het tweede kruisrak met een bakboordslag. Deze slag werd gevolgd door Leeuwarden en de Súdwesthoek. Lemmer had vrije wind en wist in dit kruisrak de Sneker Pan in te halen, net als Heerenveen dat als vierde achter Grou, d’Halve Maen en Lemmer de boventon rondde. De eerste twee skûtsjes leken iets uit te lopen op hun achtervolgers, maar in het voordewindse rak schoof de vloot weer dichter op elkaar. Na één ronde zeilen was het achter de twee koplopers stuivertje wisselen. Joure won drie plekken en lag op plek drie vóór Lemmer, Heerenveen en Sneek.

Het Grouster skûtsje zeilde een oppermachtige wedstrijd. Daarachter werd ondanks de lastige omstandigheden voor elke positie gestreden. D’Halve Maen hield lang stand, maar in het vierde kruisrak sloeg Sytze Pzn Brouwer (Heerenveen) toe. Net als Lodewijk Jzn Meeter zeilde de Gerben van Manen de stuurboordslag langs het strand. Maar waar d’Halve Maen de boei net niet kon bezeilen, pakte het voor Heerenveen wel goed uit. Het skûtsje dat na een valse start al mooi naar voren was gezeild, maakte in één kruisrak een ‘boppeslach’ van plek vijf naar twee.

Ook Willem Uzn Zwaga (Leeuwarden) zeilde een prima kruisrak en had de zesde positie van Sneek overgenomen. Langweer handhaafde zich op plek acht in de middenmoot, terwijl Huizum en Drachten niet naar voren konden komen. De Grousters lieten hun tweede dagoverwinning noteren en liepen hiermee in het klassement uit op hun achtervolgers.

Morgen wordt er opnieuw gezeild in de Lemster baai. Dan wordt de wedstrijd georganiseerd door de Lemster wedstrijdcommissie; de starttijd is ook dan 14.00 uur.

Protest Stavoren
Na afloop van de wedstrijd heeft de jury opnieuw de partijen gehoord betreffende het protest van Sneek tegen Drachten ivm de situatie na de eerste boeironding tijdens de wedstrijd van Stavoren. De uitslag van het protest blijft onveranderd; het protest is afgewezen.

‘Grutsk’ op onze sponsors

Co-sponsors

Hoofdsponsors