Sneek

16 augustus 2024 om 14:00

Vanaf het Starteiland

Snitser Mar

Daguitslag

#PlaatsSchipperPt.Pt.Extra pt.Extra
1LeeuwardenWillem Uzn Zwaga0.90
2HeerenveenSytze Pzn Brouwer20
3JoureRinus de Jong30
4GrouDouwe Azn Visser40
5StavorenAuke de Groot50
6SneekJappie Dzn Visser60
7Logo LangweerLangweerHarmen Pzn Brouwer70
#PlaatsSchipperPt.Pt.Extra pt.Extra
8HuizumJohannes Hzn Meeter80
9DrachtenLodewijk Jzn Meeter90
10WoudsendKlaas van der Meulen100
11DrachtenJeroen Pietersma110
12EarnewâldSieberen van Terwisga120
13AkkrumPieter Ezn. Meeter130
14LemmerAlbert Jzn Visser140

Wedstrijdverslag

Leeuwarden winnaar slotwedstrijd op de Snitser Mar

De SKS-kampioen 2024 was al bekend. Het Grouster skûtsje zeilde dit jaar opnieuw het meest constant en maakte de minste fouten en daarom zijn de Grousters de terechte kampioenen. Maar wie zou er naast Douwe Azn Visser vanavond in de krans komen te staan? Daarvoor gingen nog vier skûtsjes de strijd met elkaar aan. Lemmer, Heerenveen, Leeuwarden en ook Sneek maakten nog kans op een podiumplaats.

De Sneker wedstrijdleider Theo de Groot koos net als de meeste wedstrijdcommissies tijdens de afgelopen twee weken voor een zandloperbaan. De spanning was voelbaar aan boord van de skûtsjes, want iedereen hoopte deze finalewedstrijd bij de voorste skûtsjes mee te kunnen zeilen. Om tien minuten over twee klonk het startschot en iedereen was goed weg. Waar de meeste met een bakboordslag aan het eerste kruisrak begonnen, zagen we Leeuwarden, Sneek en Langweer al snel over stuurboord liggen. Wanneer die verschillende slagen gemaakt worden, blijft altijd de vraag: wie komt er als eerste bij de bovenste boei?

Lemmer en Heerenveen zeilden over stuurboord richting de boei, terwijl Sneek en Leeuwarden over bakboord lagen. Lemmer kon nog vóór deze bakboordskûtsjes de leiding pakken. De Sneker Pan volgde als tweede, gevolgd door Leeuwarden en Heerenveen op plek drie en vier. Precies de vier skûtsjes die vanmiddag met elkaar de strijd om de podiumplekken moesten uitvechten. Auke de Groot (Súdwesthoek) lag op een mooie vijfde plaats vóór kampioen Grou dat als zesde de eerste boei rondde.

Drie groene skûtsjes aan de leiding, Lemmer, Sneek en Leeuwarden, gevolgd door Heerenveen. In het voordewindse rak verloor Grou een aantal plekken en zakte terug naar de achtste plaats achter Súdwesthoek, Woudsend en Joure. Sytze Pzn Brouwer (Heerenveen) koos ervoor om zijn drie voorgangers niet te volgen en maakte een lange stuurboordslag. Hierna volgde een bakboordslag richting de tweede boventon en zo had Heerenveen weer wat meer aansluiting bij de top drie. Ook Joure koos voor deze slagen en wist zo van plaats zeven naar vijf te zeilen. Achterin het veld wisselden Akkrum en Drachten regelmatig de laatste positie met elkaar. Waar Auke de Groot (Súdwesthoek) zijn positie in het ‘linker rijtje’ behield, zakte Klaas van der Meulen (Woudsend) terug naar het achterveld.

Na een lang halfwinds rak richting de benedenboei hadden de skûtsjes één ronde gezeild. Lemmer nog altijd aan kop, gevolgd door Sneek, Leeuwarden en Heerenveen. De strijd om de podiumplaatsen achter Grou was nog altijd druk gaande. Niet alleen in de kruisrakken werd aanvallend dan wel verdedigend gezeild. Ook in de voordewindse rakken zagen we verschillende loefduels om een positie te verdedigen of om juist vrije wind te vinden. Zo wist Leeuwarden naar voren te komen en liet Willem Uzn Zwaga de skûtsjes van Sneek en Heerenveen achter zich.

In het daaropvolgende kruisrak gingen de voorste posities weer helemaal over-de-kop. Sneek koos voor een lange bakboordslag naar de wal en kwam over stuurboord op de ton af. Lemmer en Leeuwarden maakten meerdere slagen over de Snitser Mar en zagen dat Jappie Dzn Visser de koppositie pakte. Heerenveen verspeelde zijn positie aan Joure, dat nu vierde lag.

Na een kort voordewinds rakje volgde opnieuw een kruisrak waar weer van alles gebeurde. Leeuwarden zeilde over bakboord en Lemmer over stuurboord. Albert Jzn Visser draaide het Lemster skûtsje net vóór het Ljouwerter skûtsje en dat leverde volgens Willem Uzn Zwaga een protestsituatie op. En dus verscheen de rode vlag bij Leeuwarden. Sneek behield de leiding en Heerenveen wist Joure weer in te halen en meldde zich weer bij de top vier.

Nog altijd was de wedstrijd niet gedaan. Alle ogen waren gericht op de strijd voorin waar Leeuwarden opnieuw een sterk kruisrak zeilde en als eerste de boei rondde. Lemmer lag op twee en Heerenveen op drie. Sneek zakte van plek één naar vier en werd direct aangevallen door Joure. Ook de Grousters mengden zich in deze strijd en zo kwamen zowel Joure als Grou het Sneker skûtsje voorbij. Er volgde nog één lang voordewinds kruisrak naar de onderton, waarna de skûtsjes richting de finish mochten.

Leeuwarden werd winnaar van de slotwedstrijd en finishte met protest tegen Lemmer, dat als tweede het finishschot hoorde. Heerenveen eindigde als derde en had daarmee zijn tweede plaats in het klassement veiliggesteld. Willem Uzn Zwaga had liever geen protest doorgezet, maar het kon hem een podiumplek opleveren. “Ik hou er niet zo van, maar het hoort bij wedstrijdzeilen.” De Leeuwarders hadden een bos bloemen voor Geartsje de Vries van Omrop Fryslân aan boord, die vandaag voor het laatst verslag had gedaan van het SKS-skûtsjesilen.

We namen vandaag ook afscheid van twee schippers, Albert Jzn Visser (Lemmer) en Johannes Hzn Meeter (Huizum). Zij zullen het helmhout overdragen aan de volgende generatie. Aan wal op het Starteiland werd ten overstaande van het publiek het Sulveren Skûtsje overhandigd aan de Grouster schipper, Douwe Azn Visser, die zijn achtste SKS-titel binnenhaalde. Lokwinske!

Vanavond volgt nog de feestelijke prijsuitreiking in de tent op het Starteiland.

 

Uitslag protest
Protest Leeuwarden tegen Lemmer ivm een bakboord-stuurboordsituatie. Protest toegekend. Lemmer krijgt 14 punten.

‘Grutsk’ op onze sponsors

Co-sponsors

Hoofdsponsors