Jarig Joure wint laatste krachtmeting voor het SKS-kampioenschap

De laatste krachtmeting voor het SKS-Kampioenschap is zaterdag 13 juli gewonnen door Joure. Op de Snitser Mar kwam schipper Rinus de Jong twee keer als eerste over de finish. Zo werd het dubbel feest voor Joure dat zaterdag het 100-jarig bestaan van het skûtsje vierde.

De eerste wedstrijd startte ’s morgens om tien uur. De wind was kracht twee tot drie en waaide uit westelijke richting. Joure, Sneek en Leeuwarden kwamen als beste uit de start.

De wedstrijdcommissie had er een gatebaan in gelegd. Joure koos de meeste slagen over het midden van de Snitser Mar. Schipper Jappie Dzn Visser van Sneek en Willem Uzn Zwaga van Leeuwarden zaten Joure op de hielen, maar Rinus de Jong wist alle aanvallen af te slaan. Grou had pech. Schipper Douwe Azn Visser eindigde als laatste, nadat er een man van boord was gevallen en ook de fokkeloet in het water terecht was gekomen.

Omstreeks half twaalf uur werd er vanaf startkotter Zevenwolden het startsein voor de tweede race gegeven. Ook die wedstrijd was Joure als beste weg. Dit keer was het Lemster schipper Albert Jzn Visser die de strijd met Joure aanging.

De wind was ondertussen flink aangehaald en er trokken buien over het meer. Joure en Lemmer hadden weinig hinder van de weersomstandigheden. Beide liepen steeds verder uit op de rest van het veld. Ook deze wedstrijd ging de 100-jarige Oeral Thús als eerste over de finish. Tweede werd Lemmer en net als in de eerste race, werd Leeuwarden derde.

Tijdens de rûtebesprekking in It Foarûnder op het Starteiland werd ’s morgens stilgestaan bij het overlijden van oud-schipper Pieter Brouwer. De winnaar van het Sulveren Skûtsje in 2006, 2008 en 2010 overleed woensdag 10 juli op 64-jarige leeftijd. “De SKS is tankber foar alles wat Pieter foar it skûtsjesilen betsjutten hat. Wy sille in moai minske en weardich SKS-kampioen misse”, sprak SKS-voorzitter René Nagelhout tot schippers en bemanningen waarna een minuut stilte volgde.

De schippers gaven gehoor aan de oproep om tijdens het tienminutenschot te ‘nokken’ ter nagedachtenis aan de oud-schipper. De skûtsjes gingen in rouwstand door de nok, dat is de hoek tussen het uiteinde van de gaffel en het zeil, te laten zakken.

Uitslag wedstrijd 1

  1. Joure; 2. Sneek; 3. Leeuwarden; 4. Akkrum; 5. Woudsend; 6. Earnewâld; 7. Stavoren; 8. Lemmer; 9. D’ Halve Maen; 10. Drachten; 11. Grou

Uitslag wedstrijd 2

  1. Joure; 2. Lemmer; 3. Leeuwarden; 4. Drachten; 5. Grou; 6. Stavoren; 7. Woudsend; 8. Earnewâld; 9. Sneek; 10. Akkrum; 11. D’ Halve Maen

Heerenveen, Langweer en Huizum hadden zich voor de wedstrijd afgemeld. Grou kreeg 3 strafpunten, omdat de buitenboordmotor aan het schip hing.

Daguitslag Foarwedstriid

  1. Joure (1,8); 2. Leeuwarden (6); 3. Lemmer (10); 4. Sneek (11); 5. Woudsend (12); 6. Stavoren (13); 7. Drachten (14); 8. Earnewâld (14); 9. Akkrum (14); 10. Grou (16); 11. D’ Halve Maen (20)

Na afloop van de jubileumwedstrijd zetten de skûtsjes koers richting Joure voor een feestelijke intocht.

Foto’s Martin de Jong