Johannes Hzn Meeter stapt na kampioenschap van It Doarp Huzum

Schipper Johannes Hzn Meeter (Huzum) stopt na dit seizoen als skûtsjeschipper. “Ik ha sechtsjin jier skipper west, it is foar no goed sa.”

De 53-jarige schipper voer acht jaar lang op It Doarp Huzum. Daarvoor zeilde hij drie jaar op Langweer en vijf jaar op Lemmer. In 2017 nam Johannes Hzn Meeter het helmhout over van zijn broer Lodewijk. Die was schipper van 2012 tot en met 2016. De hoogste notering die Johannes Hzn Meeter behaalde tijdens het kampioenschap was in 2019. Toen behaalden de Huzumers met het witte skûtsje de vijfde plek. Hij zeilde al die tijd met een vaste bemanning, onder wie adviseur Baint Kramer.

Johannes Hzn Meeter verdient de kost als binnenvaartschipper en zegt zijn werk steeds moeilijker te kunnen combineren met het skûtsjesilen. Aan het skûtsje zullen bovendien de nodige aanpassingen gedaan moeten worden, wil het mee kunnen strijden om de prijzen, zegt Meeter. “Lit de jongerein dat no mar oppakke”, vindt hij. De schipper hoopt nog een paar keer te knallen dit seizoen. “Wy sille folle bak der foar gean!” Hoe zijn leven er uit zal zien na dit seizoen? “Wa wit, miskien krij ik wol spyt, mar foar no fiel ik dat ik stopje moat. Fansels wol ik my wol ynsetten bliuwe foar de feriening.”

Het bestuur van stichting Vriendenclub Huzumer Skûtsje is de schipper dankbaar voor zijn inzet en leiderschap. De stichting is op zoek naar een opvolger. De statuten bepalen dat het een nazaat moet zijn van pake Lodewijk Meeter (1915-2006).

Volgend jaar bestaat het skûtsje van Huzum 100 jaar en de voorbereidingen voor een feestelijk programma zijn in volle gang.