Opening SKS-kampioenschap Skûtsjesilen 2024

De tent op het Halbertsmaplein in Grou was op vrijdagavond 2 augustus het toneel van de jaarlijkse opening van het SKS-kampioenschap Skûtsjesilen, met onder meer de loting van de startvolgorde voor de wedstrijden op De Veenhoop en bij Earnewâld.

Voorzitter van de Skûtsje Kommisje Grou (SKG), Jan-Feike Hoekstra, en locoburgemeester van de gastgemeente Leeuwarden, dhr. Hein Kuiken, heetten iedereen welkom en wensten alle schippers een machtig mooi kampioenschap.

SKS-voorzitter René Nagelhout roemde in zijn speech de vrijzinnigheid van de Friezen, van de skûtsjesilers. Maar sprak tegelijkertijd zijn zorgen uit over de steeds strenger wordende regelgeving. Een boodschap aan onze regelgevers: “Geef ons het vertrouwen en de ruimte.”

Twee schippers zeilen dit kampioenschap voor het laatst. Albert Jzn Visser (Lemmer) en Johannes Hzn Meeter (Huizum) hebben aangegeven het helmhout door te geven aan een volgende generatie. Voor twee andere schippers, Sytze (Heerenveen) en Harmen (Langweer), wordt het een kampioenschap met een dubbel gevoel. De familie Brouwer heeft kort geleden afscheid moeten nemen van hun man, vader en pake. Met een daverend applaus, een staande ovatie, vroeg René Nagelhout om hen een hart onder de riem te steken.

De SKS-voorzitter sloot af met de woorden: “Tradities zijn er om in ere te houden en om niet te vergeten waar we vandaan komen. Heel veel succes en nu op naar twee weken zeilen om prijs en eer, want er moet gezeild worden!”

Ale Zwerver van het Drachtster skûtsje werd verrast door burgemeester Fred Veenstra van De Fryske Marren. Vanaf nu is hij Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Al 60 jaar is Zwerver op vele manieren betrokken bij het skûtsjesilen. Zowel bij 7 SKS-skûtsjes als bij 3 IFKS-skûtsjes is hij betrokken geweest. Vanaf 2014 zeilt hij met Jeroen en hij wordt gezien als de grote inspirator van de jeugd.

Volgens was het tijd voor de loting. De ‘Sylkeninginne’ en haar hofdame stonden klaar om de bordjes van de startvolgorde op te hangen.

Volgorde De Veenhoop: 1. Heerenveen – 2. Woudsend – 3. d’Halve Maen – 4. Drachten – 5. Stavoren – 6. Lemmer – 7. Akkrum – 8. Earnewâld – 9. Grou – 10. Sneek – 11. Langweer – 12. Huizum – 13. Joure – 14. Leeuwarden.

Volgorde Earnewâld: 1. Leeuwarden – 2. Joure – 3. Huizum – 4. Langweer – 5. Sneek – 6. Grou – 7. Earnewâld – 8. Akkrum – 9. Lemmer – 10. Stavoren – 11. Drachten – 12. d’Halve Maen – 13. Woudsend – 14. Heerenveen. 

Tot slot gaf voorzitter Jan-Feike Hoekstra nog mee: “Geniet ook vooral van de komende weken!”