Schipper Jeroen Pietersma stapt van Drachtster skûtsje

Jeroen Pietersma stopt als skûtsjeschipper. Hij was twaalf jaar schipper op het Drachtster skûtsje Twee Gebroeders. De schipper zegt zijn werk als servicemonteur in de meubelbranche niet meer te kunnen combineren met het wedstrijdzeilen in de SKS.

Voordat hij schipper werd, maakte Jeroen onder meer deel uit van de het ‘dreamteam’ van de Sneker Pan. Dat team, onder aanvoering van destijds schipper Douwe Jzn Visser, wordt in 1995 kampioen.

Ook zat Jeroen Pietersma aan boord van het Huzumer skûtsje en zat hij aan boord bij zijn broer Gerhard op Earnewâld. Nadat die als schipper was gestopt, zat Gerhard de afgelopen twee jaar bij zijn broer Jeroen als adviseur op het achterdek. In 2009 voer Jeroen Pietersma een seizoen op Langweer, maar vertrok daar wegens verschil van inzicht met het bestuur over de koers.

Jeroen Pietersma’s grootste wens, zo zei hij ieder jaar, was om tijdens het kampioenschap in het ‘linker rijtje’ te eindigen. Dat lukte hem in 2016. Hij won de openingswedstrijd bij Grou en behaalde dat kampioenschap nog eens twee keer een tweede plaats. Drachten eindigde dat seizoen op de vijfde plek.

Afgelopen kampioenschap zakte Drachten naar de veertiende en laatste plaats.

De eigenarencommissie van Drachten betreurt het vertrek van Jeroen Pietersma. Er wordt nu gezocht naar een nieuwe schipper.

Jeroen Pietersma is de derde SKS-schipper die er na dit seizoen een punt achter zet. Ook Albert Jzn Visser (Lemmer) en Johannes Hzn Meeter (Huizum) keren volgend jaar niet terug. De schipper van Lemmer wordt opgevolgd door zijn zoon Jasper. Evenals Drachten is ook de eigenarencommissie van Huizum nog op zoek naar een schipper.

Foto: Martin de Jong