Schipper Harmen Pzn Brouwer stopt bij Langweer

Schipper Harmen Pzn Brouwer heeft besloten niet langer voor Langweer te zeilen. Hij stopt en stapt volgend jaar bij zijn broer Sytze aan boord van Heerenveen. Daarmee gaat de wens van heit Pieter Brouwer in vervulling. De oud-schipper overleed in juli op 64-jarige leeftijd. 

Debuut in 2022
Harmen Pzn Brouwer werd in oktober 2019 schipper van Langweer. Omdat er een paar jaar vanwege corona niet kon worden gezeild, debuteerde Brouwer in 2022 als schipper. De debutant had een vliegende start en belandde in zijn eerste jaar als derde op het podium achter Albert Jzn Visser van Lemmer (eerste) en Douwe Azn Visser van Grou (tweede). Op de vierde plek eindigde in 2022 Harmens broer Sytze met het skûtsje van Heerenveen.  

Grutte Griene
Het jaar erop eindigde Brouwer met de Jonge Jan als tiende in het klassement. Dit jaar werd door de schipper en eigenarencommissie Stichting Skûtsje Doniawerstal besloten om weer met de Twee Gebroeders deel te nemen aan het kampioenschap. De Grutte Griene, zoals het skûtsje ook wel wordt genoemd, was grondig onder handen genomen op de werf van Jelle Talsma, waardoor het aan de eisen van de nieuwe zeilformule deed. De schipper hoopte weer mee te kunnen zeilen om de prijzen en het podium. Helaas lukte hem dat niet. Langweer eindigde in 2024 op een twaalfde plaats. 

Wens van heit
Een paar weken voordat het kampioenschap zou beginnen, overleed oud-skûtsjeschipper Pieter Brouwer, de heit van Harmen en Sytze. Een groot verlies voor zijn zonen die zonder hun steun en toeverlaat het kampioenschap hebben gezeild. Het was de wens van heit dat zijn beide zonen samen op de Gerben van Manen zouden varen, zegt Harmen Pzn Brouwer. ‘Twa dagen foar it ferstjerren fan heit hawwe we in moai petear hân. Doe hat hy oanjûn: wat soe ik it moai fine as jimme wer by elkoar komme.’ Harmen zal volgend jaar plaatsnemen aan de fok, zo hebben de broers afgesproken. 

Harmen en Sytze Pzn Brouwer in 2017, toen zij ook samen aan boord van de Gerben van Manen (Heerenveen) zaten.

De eigenarencommissie van Langweer gaat samen met Harmen Pzn Brouwer op zoek naar een nieuwe schipper. De schipper heeft zijn bemanning uitgebreid bedankt voor de samenwerking en vond het een eer en voorrecht deel uit te hebben gemaakt van het team. 

Harmen Pzn Brouwer is de vierde schipper die dit jaar heeft aangegeven te stoppen. Albert Jzn Visser van Lemmer is inmiddels opgevolgd door zijn zoon Jasper. Johannes Hzn Meeter (Huizum) en ook Jeroen Pietersma (Drachten) hebben eveneens besloten er een punt achter te zetten. Die commissies moeten, net als Langweer, op zoek naar opvolgers.  

 

Foto’s: Martin de Jong