SKS skûtsjesilen en Hardzeildag Sneekweek op dezelfde dag in 2017

Sintrale Kommisje Skûtsjesilen en Koninklijke Watersportvereniging Sneek organiseren historische zeildag

Op woensdag 9 augustus 2017 zal historie worden geschreven als het aan de SKS (Sintrale Kommisje Skûtsjesilen) en KWS (Koninklijke Watersportvereniging Sneek) ligt. Dit is vandaag op de Algemene Ledenvergadering van de SKS bekendgemaakt.

Vanuit een positieve insteek zullen de wedstrijden, in het kader van de 202de Hardzeildag (Sneekweek) en de SKS competitie, deze dag gezeild worden op de Snitser Mar. In het verre verleden vielen de zeilevenementen ook wel eens samen, maar nog nooit werd op het huidige niveau samengewerkt. Beide organisaties, die staan voor breed gedragen en zeer gewaardeerde zeilevenementen, worden in praktische zin gesteund door Rijkswaterstaat en de Provincie Fryslân; bekeken wordt de mogelijkheid om op 9 augustus het Prinses Margrietkanaal ter hoogte van Terherne enkele uren af te sluiten voor vaarverkeer.

Uniek is dat spannende zeilwedstrijden in diverse klassen open zeilboten worden gehouden in hetzelfde wedstrijdwater als waar meteen daarna de historische skûtsjes hun vierde wedstrijd in de reeks van 11 varen. Aan de Hardzeildag nemen gemiddeld zo’n 850 boten deel, de SKS vaart met 14 skûtsjes.

SKS-KWS

Foto: Eize Hoekstra

Verwacht wordt dat de unieke combinatie van wedstrijden veel publiek naar het watersportdorp Terherne, het Starteiland en de Snitser Mar zal trekken. De SKS competitie is, op de American Cup na, al sinds jaar en dag het drukst bezochte publiekszeilspektakel ter wereld. De Sneekweek is wereldwijd het grootste zeilevenement op binnenwater. Met de garantie van skûtsjes die vanaf de pier bij Terherne en het Starteiland goed zichtbaar zijn, zou het wel eens kunnen zijn dat met deze combi een zeilspektakel van wereldformaat wordt gecreëerd.

De start van de zeilwedstrijden in het kader van de Hardzeildag wordt een uurtje vervroegd, om circa 13.00 uur is de laatste start. Het skûtsjesilen begint ruim anderhalf uur later dan regulier, dus tussen 15.30 en 15.50 uur in plaats van 14.00 uur.

Tijdens de wedstrijden zal beroeps- en recreatiescheepvaart waarschijnlijk  geen gebruik kunnen maken van de vaargeul van het Prinses Margrietkanaal. Er zullen bufferzones worden ingericht voor de beroepsvaart en voor de skûtsjevloot en volgers in het snelvaargebied bij Terherne. Het vaarverkeer wordt op de hoogte gebracht via de scheepvaartberichten van Rijkswaterstaat en Provincie Fryslân.

Als deze unieke samenwerking slaagt zal het zeker in 2018 worden herhaald in het kader van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa. Waarbij nog grootster zal worden uitgepakt.

 

Foto’s boven: Martin de Jong