Langweer

8 augustus 2024 om 14:00

Vanaf het strand van het dorp

Langwarder Wielen

Daguitslag

#PlaatsSchipperPt.Pt.Extra pt.Extra
1LemmerAlbert Jzn Visser0.90
2LeeuwardenWillem Uzn Zwaga20
3HuizumJohannes Hzn Meeter30
4GrouDouwe Azn Visser40
5SneekJappie Dzn Visser50
6HeerenveenSytze Pzn Brouwer60
7EarnewâldSieberen van Terwisga70
#PlaatsSchipperPt.Pt.Extra pt.Extra
8JoureRinus de Jong80
9WoudsendKlaas van der Meulen90
10StavorenAuke de Groot100
11DrachtenLodewijk Jzn Meeter110
12Logo LangweerLangweerHarmen Pzn Brouwer120
13DrachtenJeroen Pietersma130
14AkkrumPieter Ezn. Meeter140

Wedstrijdverslag

Lemmer wint mooie strijd op de Langwarder Wielen

Vijf wedstrijden gezeild om het SKS-kampioenschap 2024 en tot nog toe elke dag een andere winnaar. Na Grou, Heerenveen, Leeuwarden en Sneek ging op de Langwarder Wielen Albert Jzn Visser van het Lemster skûtsje er met de winst vandoor. “Dat tweede lange kruisrak verliep voor ons heel mooi”, vertelt Albert. “Het schip ‘loopt’ ook wel snel, maar dan moet je wel de goede kant op. Gisteren hadden we wat pech vanuit de start en vandaag komt het onze kant op. Maar je moet altijd oppassen, want met deze wind zijn ze er ook zo maar weer.”

Wedstrijdleider Jan IJben van de Langwarder commissie had vanwege de zuidwesten wind gekozen voor baan H; een zandloperbaan met een lang en een kort kruisrak. Na een voorstel van Douwe Azn Visser (Grou) tijdens de rûtebesprekking werd een aantal gele boeitjes gebruikt als extra markering, zodat ook in het korte kruisrak wat meer spanning kwam. Er stond iets minder wind dan bij de wedstrijd bij Terherne, maar het waren nog altijd mooie omstandigheden voor een spannende strijd.

Na het startschot bleken volgens de wedstrijdcommissie twee skûtsjes te vroeg over de startlijn te zijn. De nummers 1 en 3 werden getoond op de kotter, dat betekende dat Akkrum en d’Halve Maen die onderin positie hadden gekozen opnieuw van start moesten. Lodewijk Jzn Meeter van d’Halve Maen draaide direct en ging opnieuw van start. Pieter Ezn Meeter (Akkrum) bleek niets in de gaten te hebben. Heerenveen maakte een lange bakboordslag, terwijl klassementsleider Grou al vrij snel met een stuurboordslag achter enkele skûtsjes langs moest. Pas bij de bovenste ton werd duidelijk welke slagen het beste uitpakten. Heerenveen bleek prima van start en rondde als eerste de ton. Gevolgd door Leeuwarden en Akkrum. Joure lag op plek vier vóór de familie Visser – Sneek, Grou en Lemmer.

Na het voordewindse rak volgde het korte kruisrak en daar wist Jappie Dzn Visser (Sneek) met prima slagen naar voren te komen. Heerenveen bleef op kop, maar Leeuwarden – over stuurboord – moest de Sneker Pan – over bakboord – voor laten gaan. Grou had inmiddels Joure ingehaald en lag op plek vier. In een lang voordewinds rak schoof de vloot iets dichter naar elkaar. Nu was het belangrijk voor Heerenveen om zijn positie als binnenste schip richting de boei te behouden. Dat lukte en zo zeilde Sytze Pzn Brouwer na één ronde nog altijd vooraan.

In het daaropvolgende kruisrak sloeg Albert Jzn Visser (Lemmer) toe. Met gunstige slagen kwam het Lemster skûtsje als eerste bij de bovenste boei en had het gelijk een voorsprong op de verrassende nummer twee: Johannes Hzn Meeter (Huizum). De schippers die voorafgaand aan het kampioenschap hadden aangegeven dat dit hun laatste jaar is, leidden de wedstrijd. Sneek werd de grote verliezer van dit kruisrak. Doordat Heerenveen moest wijken voor Leeuwarden, draaide het skûtsje vóór de Snekers die gelijk de protestvlag toonden. Dit protest werd niet doorgezet tot over de finish. Wel zakte Sneek terug naar de zevende plek in de wedstrijd. In het achterveld was d’Halve Maen na de valse start opgeklommen naar plaats elf, gevolgd door Drachten en Langweer.

In de tweede ronde behield Lemmer de leiding. Daarachter streden beide Leeuwarder skûtsjes – It Doarp Huzum en het Ljouwerter skûtsje – om de tweede positie. Ook de Grousters mengden zich even later in deze strijd. Willem Uzn Zwaga (Leeuwarden) koos in het voorlaatste lange kruisrak zijn eigen koers en pakte de tweede plaats. In het laatste kruisrak leek hij zelfs nog een aanval op Lemmer te gaan doen. Maar de Lemsters gingen er uiteindelijk met de dagzege vandoor. Huizum verdedigde met hand en tand de laatste podiumplek van vandaag. Grou moest genoegen nemen met plek vier, vóór Sneek.

En toen stuurde Pieter Ezn Meeter zijn skûtsje van Akkrum over de finishlijn, maar een schot bleef uit. De verbaasde schipper meldde direct dat hij een protest tegen de wedstrijdcommissie indiende. Daarachter finishte Heerenveen met een rode vlag in het want, vanwege een eerdere bakboordstuurboordsituatie met Akkrum, waarbij de Gerben van Manen midscheeps tegen het Akkrummer skûtsje aanvoer. Ook Akkrum had vanwege deze situatie een rode vlag op het skûtsje hangen.

Protesten
Nadat zowel Heerenveen als Akkrum bij de jury waren geweest, werd meegedeeld dat het protest van Heerenveen tegen Akkrum is toegekend. Dat betekent dat Akkrum voor deze wedstrijd 14 punten krijgt.
De jury heeft ook het protest behandeld van Akkrum tegen de wedstrijdcommissie. De jury heeft de partijen gehoord en stelt een advies op dat wordt voorgelegd aan het SKS-bestuur. Dat heeft daarna twee dagen de tijd om daarover een uitspraak te doen.

Morgen zeilen de skûtsjes op De Fluezen bij Elahuizen.

‘Grutsk’ op onze sponsors

Co-sponsors

Hoofdsponsors