Terherne

7 augustus 2024 om 15:15

Vanaf de pier

Snitser Mar

Daguitslag

#PlaatsSchipperPt.Pt.Extra pt.Extra
1SneekJappie Dzn Visser0.90
2HeerenveenSytze Pzn Brouwer20
3GrouDouwe Azn Visser30
4JoureRinus de Jong40
5DrachtenLodewijk Jzn Meeter50
6AkkrumPieter Ezn. Meeter60
7LemmerAlbert Jzn Visser70
#PlaatsSchipperPt.Pt.Extra pt.Extra
8EarnewâldSieberen van Terwisga80
9WoudsendKlaas van der Meulen90
10DrachtenJeroen Pietersma100
11HuizumJohannes Hzn Meeter110
12LeeuwardenWillem Uzn Zwaga120
13Logo LangweerLangweerHarmen Pzn Brouwer130
14StavorenAuke de Groot140

Wedstrijdverslag

Eerste SKS-dagzege voor Jappie Dzn Visser van Sneek

Alle ingrediënten waren aanwezig voor een prachtige silerij bij Terherne. Een windkracht 4, met uitschieters naar 5, en het ruime water van de Snitser Mar. En een mooie strijd werd het zeker. In het tweede kruisrak sloeg Jappie Dzn Visser (Sneek) zijn slag en pakte de leiding. Deze gaf hij niet meer uit handen en zo behaalde hij zijn eerste dagoverwinning sinds hij in 2018 schipper van de Sneker Pan werd. “Ja, prachtig. Super!”, klonk hij tevreden. “Het waren zware omstandigheden. Maar dat tweede kruisrak pakte voor ons goed uit. Dan is het hopen dat er verder niks vreemds gebeurt en ‘billenknijpen’ tot de finish.”

De commissie Heerenveen, die de wedstrijd bij Terherne organiseert, had ook dit jaar weer prima samengewerkt met de KWS, de organisatie van de Sneekweek. Hierdoor konden beide evenementen na elkaar plaatsvinden op hetzelfde wedstrijdwater, de Snitser Mar. De skûtsjes mochten vanaf half drie inzeilen en om kwart over drie klonk het 10-minutenschot. Na het verkennen van de startlijn zochten de veertien schippers hun favoriete positie voor de start. Maar… ze waren te gretig en dit resulteerde in een algehele valse start.

Bij de tweede poging was niemand te vroeg en dus een ‘schone’ start. Lemmer en Langweer, die bovenin bij de kotter van start gingen, waren wel wat laat. Leeuwarden kwam wat in de drukte en ging gelijk overstag. De meeste skûtsjes kozen eerst voor een lange bakboordslag, waarna zij over stuurboord hun koers vervolgden. Het was weer een prachtig gezicht die skûtsjes laverend in het kruisrak, soms wijd verspreid over het wedstrijdwater. Het is vaak wel lastig om te zien wie op welke positie ligt, maar dat lukt prima bij de bovenste boei.

Sytze Pzn Brouwer kende een prima start met het Heerenveense skûtsje de Gerben van Manen. Tijdens zijn ‘thuiswedstrijd’ nam hij direct de leiding vóór Douwe Azn Visser (Grou) en Jappie Dzn Visser (Sneek). Ook het Drachtster skûtsje met schipper Jeroen Pietersma was op de vierde plek prima uit de startblokken. Na het kruisrak volgde een voordewinds rak naar de gijpboei die voor het publiek op de pier was gepositioneerd. Hier ontstond een protestsituatie toen Sieberen van Terwisga (Earnewâld) enigszins gewaagd zijn skûtsje tussen de boei en het Ljouwerter skûtsje draaide. Lange tijd zeilde Willem Uzn Zwaga met de protestvlag in het want, maar deze werd voor de finish verwijderd.

Na het gijpen volgde een halfwinds rak naar de derde boei van deze driehoeksbaan en één volle ronde was gezeild. In het tweede kruisrak zette Sneek de aanval in op de koplopers Heerenveen en Grou die opnieuw voor de bakboordslag kozen. De Sneker Pan koos nu gelijk voor een stuurboordslag waarna het over bakboord richting de boei zeilde. Heerenveen lag over stuurboord en moest Sneek voor laten. Ook Grou moest zijn meerdere erkennen en volgde op plek drie achter Sneek en Heerenveen. De Súdwesthoek met schipper Auke de Groot zeilde de eerste route nog in de middenmoot, maar zakte terug naar het achterveld waar het de strijd aanging met Langweer én Leeuwarden.

Sneek kon vooraan vrijuit zeilen terwijl het de achtervolgers in de gaten hield. Grou zette zo nu en dan de aanval in op Heerenveen, maar Sytze Pzn Brouwer wist deze keer op keer te pareren. Vooraan leek er weinig te veranderen, terwijl daarachter met name in het kruisrak nog volop van positie werd gewisseld. Joure en d’Halve Maen hielden prima stand op plek vier en vijf, terwijl het Lemster skûtsje van achteruit naar de middenmoot zeilde. Het Drachtster skûtsje daarentegen zakte van de voorhoede steeds verder naar achter. Het veld kwam ook steeds meer uit elkaar te liggen, met de Sneker Pan nog altijd fier op kop.

Het publiek op de pier zag dat de finish vlak voor hen werd uitgelegd. Na vijf rondes zeilen en nog een laatste kruisrak werd er voordewind tussen boei 2 en de kotter gefinisht. Het werd de eerste SKS-dagzege voor Jappie Dzn Visser van Sneek. Heerenveen volgde op een prima tweede plaats. Klassementsleider Grou deed opnieuw goede zaken met een derde plek. Leeuwarden viel na de winst bij Earnewâld wat tegen en finishte als elfde vóór Langweer, Huizum en hekkensluiter de Súdwesthoek.

Morgen zeilen de skûtsjes op de Langwarder Wielen bij Langweer. We starten dan weer op de reguliere tijd van 14.00 uur.

Foto’s: Martin de Jong

‘Grutsk’ op onze sponsors

Co-sponsors

Hoofdsponsors