Wedstrijd De Veenhoop mogelijk ongeldig verklaard
Het venijn zat vandaag in de staart. Niet in de staart van de wedstrijd, maar in de protestkamer. Stavoren, Langweer, Woudsend en Heerenveen dienden na de wedstrijd op basis van artikel 9 van het Wedstrijdreglement een protest in tegen de wedstrijdcommissie. Op basis van deze protesten heeft de jury het SKS-bestuur geadviseerd de wedstrijd ongeldig te verklaren. Het SKS-bestuur komt binnen 2 dagen na het advies van de jury met een definitieve beslissing.
Mogelijk een domper voor Earnewâld dat op het water onbedreigd als eerste wist te finishen. De walstart bij De Veenhoop maakt de wedstrijd altijd extra interessant. De lierenmannen aan boord van de skûtsjes trainen speciaal op dit onderdeel, om zo snel mogelijk het zeil omhoog te kunnen draaien. Earnewâld staat bekend als een specialist. Vanaf nummer zes pakte Gerhard Pietersma zijn winst echter niet alleen bij de start, maar vooral in het eerste kruisrak. Na het ronden van de bovenboei bij Ie-sicht had hij de koppositie al te pakken en gaf deze niet meer uit handen. Het geheim? “We hebben een andere fok ervoor en nu gaat het goed,” aldus Gerhard.
De walstart maakt De Veenhoop altijd extra interessant
Het Lemster skûtsje in het eerste voordewindse rak richting Stobbegat
Protestvlaggen bij Stavoren en Langweer zorgden eerst al voor enige vertraging tijdens de start. Maar na overleg met de wedstrijdleiding werd de startprocedure opnieuw ingezet. D’Halve Maen bereikte als eerste de Wide Ie en zeilde voor de wind richting Stobbegat, gevolgd door nummer twee Huizum. De wedstrijdleiding had een extra hindernis, aangegeven met gele tonnetjes, in het wedstrijdwater neergelegd. Hierdoor konden de skûtsjes de boei niet in één rechte lijn aanzeilen.
Johannes Hzn. Meeter (Huizum) rondde als eerste de onderton
Johannes Hzn. Meeter (Huizum) rondde als eerste de onderton, gevolgd door Leeuwarden en d’Halve Maen. Hierna volgde een kruisrak richting de bovenboei die prachtig voor al het publiek bij Hotel Ie-sicht lag. De peilers hadden een drukke middag. Doordat er niet heel veel wind stond, wilden de skûtsjes al helemaal niet dat de zwaarden de grond zouden raken. Dat zou namelijk ten koste van de snelheid gaan. Ieder koos zijn eigen slagen in de hoop het beste windvlaagje te kunnen vangen.
Earnewâld sloeg zijn slag in het eerste kruisrak en stoomde op naar de kop van het wedstrijdveld. Ook Huizum en d’Halve Maen bleven meestrijden om de voorste plaatsen. Het tijdsverschil tussen het eerste en het laatste skûtsje werd naar gelang de wedstrijd vorderde steeds groter. De wind draaide, zwakte af en nam dan weer toe. Dat zorgde voor veel wisselingen in de middenmoot en het achterveld. Zo lag Stavoren veertiende en een boei later alweer elfde.
Concentratie op het achterdek van Earnewâld met schipper Gerhard Pietersma en adviseur Thijs Kort (staand)
De neven Douwe Visser van De Sneker Pan en Grou kwamen elkaar regelmatig tegen tijdens de wedstrijd. Dan laveerde Grou voor Sneek, om enkele slagen later weer voorbij gezeild te worden. De finish in het Grytmansrak zorgt normaal al voor oplettendheid, maar vandaag viel de wind compleet weg. De skûtsjes dobberden naar de extra boei, die gerond moest worden voordat ze op hun nummer konden finishen. Het tijdsverschil tussen Earnewâld en de nummer twee was zo’n tien minuten. Het laatste skûtsje Langweer zeilde een klein half uur na de eersten pas het Grytmansrak in.
Publiek aanschouwt de finish op nummer in het Grytmansrak
Finishvolgorde: Earnewâld, Sneek, d’Halve Maen, Huizum, Akkrum, Grou, Lemmer, Drachten, Heerenveen, Leeuwarden, Woudsend, Langweer, Joure, Stavoren.
Deze enerverende dag eindigde in een anti-climax in de protestkamer. Op basis van het advies van de jury neemt het SKS-bestuur binnen 2 dagen een definitieve beslissing of de wedstrijd al dan niet ongeldig wordt verklaard.
Aangezien Joure ervoor had gekozen om tijdens de wedstrijd bij De Veenhoop te zeilen zonder de aanpassingen zoals hen was opgedragen, zijn zij uitgesloten van verdere deelname aan de wedstrijdenreeks.
Foto’s: Martin de Jong